Hur vi arbetar med hållbarhet

Förvaltningen av Kersö Gård präglas av uppströms miljöarbete där vi kontinuerligt strävar efter att utveckla och hitta nya hållbara lösningar. Att arbeta med uppströms miljöarbete innebär att vi framför allt fokuserar på att hantera och åtgärda källan till miljöproblemen. Det gör att vi i första hand väljer lösningar som i sig inte skapar nya miljöproblem. Emellanåt måste vi dock använda nedströms lösningar, till exempel i form av eftermonterade filter. Eller när antikvariatiska krav inte godkänner installationer av moderna isolerade fönster eller ombyggnationer i gårdens äldre byggnader som är k-märkta. Det medför i sin tur relativt höga energibehov för bl a uppvärmning vilket vi har löst med en effektiv pelletspanna och framöver egen pelletstillverkning av kutterspån, halm och hästgödsel.

ENERGI & EL

På belysningssidan har vi redan en stor andel LED-baserad belysning och byter löpande ut energikrävande belysning mot energieffektiva LED-lösningar. 72 kW solcellspaneler har hittills installerats som producerar cirka 70 MWh per år. Nästa steg blir att hitta någon form av energilagring/batteri för att kunna bygga ut och nyttja mer solel. Idag lagrar vi en del av vår solel i våra eldrivna fordon som även laddas dagtid. Vi utvärderar också lokal vindkraft även om det är betydligt svårare att placera med tanke på den värdefulla kulturmiljön och begränsningarna genom kulturskyddet.

En stor del av våra mindre maskiner är eldrivna och vi byter kontinuerligt ut och uppgraderar maskinparken i samarbete med www.menhammargard.se  Vi har fjorton robotklippare som sköter stora delar av våra gräsytor i parken. Alla maskiner som inte är eldrivna körs på biobränslen, antingen HVO100 eller Aspen (både två- och fyrtaktsbränsle).

INKÖP & ÅTERBRUK

Inköp av olika förbrukningsartiklar är en viktig del av miljöarbetet och vi väljer i första hand ekologiska eller miljövänliga alternativ. Återvinning hanteras till stor del på gården men samordnas även med Menhammar. Till exempel återvinns alla använda hästskor. Källstorteringen är sedan länge väl utbyggd och inkluderar både bostäder och verksamheten.

Hanteringen av ströbäddar för våra djur (hästar och får) varierar beroende på uppstallning. I våra lösdrifter använder vi genomgående närproducerad halm och i stallen använder vi huvudsakligen träspån. Alla halmbaserade ströbäddar sprids ut på närliggande åkrar i samarbete med Menhammar Gård.

Hagarna och lösdrifterna mockas varje dag. I enlighet med vårt miljöarbete återanvänds all gödsel som kommer från gården, genom en kombination av gödsling på åkrar och värmeproduktion. Det senare avser spånbaserat gödsel från våra tränings- och tävlingsstall. Halmbaserad gödsel och djupströbäddar komposteras oftast innan användning för att få en bättre gödslingseffekt. Halmbaserad gödsel är jordförbättrande vilket vi tydligt ser på äldre marker jämfört med mark där man inte har haft egen djurhållning och gödselhantering.

Tillsammans med Menhammar har vi byggt en fosfordamm för att minska gårdarnas belastning av näringsämnen i Mälaren. Dammen gör att partikelbunden fosfor sjunker till botten och samlas i sediment. Även kvävet reduceras i den grundare delen av dammen, genom att vattenväxter tar upp kvävet som näring.

Kersö Gårds egen parkdamm har även varit del av ett forskningsprogram för att främja nivån djurplankton och minska andelen växtplankton.

Läs om restaureringen av den här