Restaurering av dammen

”Flötena” är kornhalmskassetter som efter två veckor kommer att försvinna under ytan och börja brytas ner. Kornhalmen trycker tillbaka cyanobakterier i vattnet och stimulerar olika hjuldjur som kommer att konsumera växtplankton. Problemet med vattenmassan idag är att växtplankton har ett övertag och för att minska dominansen krävs djurplankton och bättre siktdjup så att bottenvegetation kommer tillbaka vilket i sin tur medför ett klarare vatten.

Under juni månad kommer en flytande ö (30 kvm) placeras i dammen med bl.a. svärdslilja ”ombord”. Växtligheten bildar ett kraftig rotsystem och konsumerar näring samt ger skydd åt olika djurplankton som behövs för att rena vattnet.

Det är höga värden av klorofyll i dammen vilket indikerar att de finns mycket näring som kommer att behövas konsumeras av växtplankton denna sommar.

Professor Gunno Renman på KTH har dammen som en del i ett forskningsprogram där syftet är att pumpa bottenvatten och sila genom s.k. polonite kalk. Parallellt kommer även sjön Hönsan i Hedemora kommun som behandlats sedan 2015 ingå i forskningsprogrammet. Labbtester visar att reningsförmågan av t.ex. fosfor ligger på 97 %. Professor Gunno Renman har tillsatt några studenter som ska skriva en vetenskaplig artikel om metoden.

JULI – PROJEKTET GÅR IN I NÄSTA FAS

Nästa steg i projektet är att pumpa upp fosforhaltigt vatten från dammens botten och rena det genom ett s.k Polonite-filter. Filtermassan kommer senare, dvs när den är mättad med fosfor, användas som naturligt tillskott i lantbruket där en mindre del fosfor behövs för odlingarna. Ett mycket intressant kretslopp där vi både renar vattnet i dammen och tar tillvara på överskottet av fosfor. Dammvattnet som bl.a förstörts av tidigare ägares avloppshantering som gick rätt ut i dammen, används för bevattning av park, köksträdgård, beteshagar och som vattenreservoar för det lokala brandförsvaret.