Övergripande om Kersö Gård

Vi bedriver ett antal olika verksamheter på Kersö Gård, alla med samma övergripande vision och målsättningar. Hållbarhet är ett prioriterat område och våra ambitioner är både synliga och påtagliga. Vi arbetar också målmedvetet med att underlätta och förenkla det dagliga arbetet på gården utan att ge avkall på djurhälsan. Utöver dressyr-, trav och avelshästarna på gården har vi betesfår för parkområdet. En annan stor del av gårdens verksamhet är vårt skogs-, vilt- och vattenbruk.

HISTORIA

Kersö Gård har anor från sent 1200-tal. I mitten av 1700-talet brann huvudbyggnaden på gården och fick byggas upp igen, men delar av murverket i källarvåningen tros vara från medeltiden. Gården är sedan 1999 ett statligt byggnadsminne.

Genom åren har den ägts av både kyrkan, adeln och kronan. 1852 friköptes gården från kronan av ryttmästare Sylvander. 1904 förvärvades Kersö Gård av familjen Kjellberg som ägde den fram till 2006 då Menhammar förvärvade gården med tillhörande markegendom. En omfattande renovering inleddes av de historiska byggnaderna, både invändigt och utvändigt, helt enligt K-märkningens antikvariatiska krav.

BYGGNADSVÅRD

Vi förvaltar och förädlar Kersö Gård och dess byggnader och arbetar målmedvetet för att göra det på ett hållbart sätt i verksamhetens alla delar. För all om- och tillbyggnad har vi ett nära samarbete med mångåriga leverantörer med ett genuint intresse för anläggningens byggnader och kulturhistoria. Och det är lätt att bli ödmjuk inför det faktum att vi arbetar med riktigt gamla byggnader, några är ju runt 800 år gamla. Varje gammal byggnadsdetalj som dyker upp, oavsett det är en spik, bult, beslag eller ett gångjärn, har troligen tillverkats i Smedjan som fortfarande finns kvar. Alla gamla gårdstillbehör, redskap och byggnadsdetaljer har samlats ihop i gårdens gamla Magasinsbyggnad.

FÖRVALTNINGEN AV KERSÖ

Vi ansvarar för skogs-, vilt- & vattenbruket på Kersö och Menhammar som omfattar drygt 1.700 hektar landareal samt ungefär 2.500 hektar vattenyta. Det finns flera fördelar med denna samordning då alla verksamheter ingår i samma kretslopp. Samordningen med lantbruket och djurhållningen inom Menhammar Stuteri är en viktig del i detta arbete. Det är relativt ovanligt att ha samma övergripande vision och målsättning för dessa verksamheter. I många fall är det tyvärr tvärtom och starka särintressen som skapar motsättningar och problem för alla – inte minst miljön.

SKOGSBRUK

Skogsbruket är miljöcertifierat enligt både Forest Stewardships Councils (FSC) och Programme for Endorsement of Forest Certification (PEFC). Samordningen med viltbruket skapar dessutom unika möjligheter för att återskapa och lyfta fram höga naturvärden. Exempel på detta är frihuggning av ekar, lägre kantzoner med naturliga busk- och örtväxter. Vi planterar även växter och blommor som skapar ett bra skydd och vinterfoder för vilt och fåglar. Antalet rovfåglar har ökat markant till följd av dessa åtgärder vilket i sin tur bland annat beror på att det finns mer mat i markerna. Smågnagare trivs bra i våra marker och utgör i sin tur en viktig föda för rovfåglarna.

VILT- OCH VATTENBRUK

Utfodring av vilt är en kontroversiell fråga men utgör en central del i vårt arbete att styra undan framförallt vildsvinen från värdefulla grödor, park- och tomtmark. Utfodringen utgör en väldigt liten del av viltets totala födointag men måste ske kontinuerligt för att inte göra mer skada än nytta. Vi använder speciella foderautomater som begränsar ”givorna” och även regleras beroende på säsong. Det är till exempel direkt skadligt för rådjuren att plötsligt börja med en utfodring när foderbristen är som störst, normalt sett i februari och mars. Vi arbetar därför aktivt med att hålla gräsytor öppna även vintertid genom att ploga ”stråk” på betesmarkerna och lägga ut begränsade mängder av egenproducerat ensilage.

Vattenbruket övervakas och samordnas med skogs-, lant- och viltbruket men fisket är i huvudsak utarrenderat. Vi har dock ett nära samarbete mellan vårt viltbruk och fiskaren/arrendatorn.